În urmă cu trei ani, cu mult înainte ca pandemia să îi țină pe copii acasă, o fundație din Elveția a decis să investească în școli, pentru a ajuta direct copiii din mai multe comunități din județul Bacău. Sfârșitul de an înseamnă și încheierea proiectului SHINE, iar școlile din județul Bacău așteaptă 11.000 de copii să se bucure de tot ce li s-a pregătit: microbuze care îi aduc și aduc la școală, terenuri de sport, locuri de joacă, dotarea laboratoarelor cu calculatoare, table școlare, rechizite, mobilier școlar. Mai multe despre acest proiect ne spune Marian Dămoc, Field & Monitoring Officer la Fundația Terre des hommes.
De ce v-ati îndreptat atenția asupra zonei Bacău?
Am reușit să analizăm nevoile copiilor din Bacău datorită UNICEF, care în momentul în care am ajuns în zonă dezvolta deja un proiect. Atunci ei ofereau servicii sociale, dar Fundația Terre des hommes a vrut să se ocupe de nevoile complexe ale acestor copii. Astfel, după o primă etapă de consultări directe cu copiii și cu cei din comunitate, am ales să ne ocupăm în special de cei din zona rurală și din micile orașe. Așadar, am creat și adaptat un proiect care să sprijine infrastructura școlară, de sănătate și educație din 37 de comunități. Acesta a fost proiectul SHINE, implementat între 2017 – 2020 de către delegația română a Fundației Terre des hommes (Tdh), mai exact de echipa din Bacău, în colaborare, desigur, cu cea din București finanțată de Fondation Botnar (Elveția).
Care a fost suma investită și cum ați obținut banii?
În total am investit 1,7 milioane de dolari în infrastructura de educație si sănătate de care beneficiază acum 11.000 de copii din județul Bacău. Nu a trebuit să arătăm cuiva cât de importantă este educația, dar am vorbit despre statisticile naționale privind numărul de școli cu grup sanitar în exterior sau despre faptul că 4 din 10 copii români nu au la 15 ani abilități de bază de citire și înțelegere a unui text. Așa i-am convins pe cei de la Botnar să finanțeze un proiect pentru zona Bacău, un județ unde copiii se străduiesc să învețe, ca în orice alt loc, însă aceasta este una dintre cele mai defavorizate zone ale țării, lucru care se reflectă și în viața lor, și în condițiile din școli. (În momentul actual, mare parte dintre ei nu pot nici măcar urma cursurile la distanță).
După ce am obținut finanțare, am ales să investim în funcție de listele de priorități ale copiilor cum ar fi: terenuri de sport, locuri de joacă, grupuri sanitare, dotări pentru laboratoare, microbuze, ba chiar instrumente muzicale pentru un grup de copii care s-au dovedit foarte talentați la muzică. Avem credința că pentru toți acești copii, cu situație materială si familială dificilă, educația va fi singurul mod de a ieși din spirală.
Care au fost obstacolele si situatiile cele mai dificile de-a lungul proiectului ?
Multe provocări au fost la Motoșeni, o localitate din județul Bacău. La școala din Motoșeni, grupul sanitar era, până de curând, amplasat pe un deal, în partea înaltă a curții școlii. Noi am construit unul interior, conform cu regulile arhitecturale și cu grijă față de copii, cu respect față de dreptul lor la intimitate.
Dupa aceea, tot la Motoșeni, Fundatia Terre des hommes a început să discute și despre posibilitatea realizării unui teren de sport, una dintre cele mai mari dorințe a copiilor din această comună. Provocarea a fost dată de condițiile tehnice, zona fiind în apropierea unui deal, erau necesare multe operațiuni pentru a aduce terenul în condiții optime, ceea ce a ridicat foarte mult costurile. Dar buna colaborare cu administrația locală, care a și cofinanțat semnificativ investiția, precum și implicarea arhitecților și constructorului au făcut ca în final să reușim să ducem și acest proiect la final.
Ce altceva mai faceți pentru tinerii din zonă?
La finalul anului 2020 Fundația Terre des hommes România a dezvoltat la Târgu Ocna un FabLab (spațiu de creație în care tinerii au acces la tehnologie, pentru lucrări unicat sau creații în serie mică). Scopul a fost ca tinerii (între 14 si 23 de ani) din zonă să învețe să opereze echipamente tehnologice moderne (imprimante și scannere 3 D, echipamente din zona mecanicii auto, mașini de brodat digitale sau cutter plotter) și să deprindă abilități care să îi îndrepte ulterior spre o profesie din zona de producție. La trainingurile Fab Lab Salt Spre Viitor au acces inclusiv tineri de la Liceul Tehnologic (acolo unde se află FabLab-ul), de la Centrul educațional și de la Școala Națională de Pregătire a Agenților, cu limitările impuse momentan de pandemie, din păcate. Însă lucrăm intens pentru a ne adapta și a ajunge în alt mod să sprijinim educația acestor tineri.
În 2019, 30% dintre școlile din România și 62% în mediul rural aveau toaletele în exterior, potrivit Child Rights Now, un raport despre România publicat de patru organizații majore în 2019. In plus, cel puțin 170 de școli funcționau în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic. Situația școlilor din România este în general dificilă, iar Bacăul rămâne una dintre cele mai defavorizate zone din țară, conform indicatorilor din ultimii ani. (A.D.).